HKUD "Studenčica"

Župnik don Damjan Raguž, vodeći se primjerom negdašnjega župnika don Jure Vrdoljaka, nastojao je promicati kulturni život svojih župljana. U susretima s članovima Župnoga pastoralnog vijeća i drugim župljanima pokrenuo je osnivanje kulturno-umjetničkoga društva. Društvu je određena i zadaća: oživjeti, njegovati i čuvati hrvatsku narodnu i crkvenu kulturnu baštinu, objedinjujući različite kulturne i pjevačke skupine i sekcije koje su već djelovale u župi. Društvo je službeno osnovano i registrirano 2001. s nazivom Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo ''Studenčica'' koje okuplja članove iz svih sela župe Studenci: Studenci, Stubica, Zvirovići i Prćavci. Društvo je odmah dobilo svoje Upravno tijelo s predsjednikom i dopredsjednikom, tajnikom, nadzornikom i upravnim odborom, sudom časti i rizničarom. Prvi predsjednik bio je pok. Zlatan Luburić, a sadašnji je Radoslav Luburić. Društvo svoju kulturnu djelatnost temelji na promicanju hrvatske pučke baštine u Hercegovini, očuvanju tradicijskih narodnih nošnji, pjesama i glazbala, narodnih plesova kao što su trusa, linđo i poskočice iz Hercegovine i nekih dijelova Bosne, kao i plesova iz različitih krajeva Republike Hrvatske. Društvo danas broji oko 150 aktivnih članova u folklornim sekcijama starijega i mlađega uzrasta, pjevačkim skupinama i mandolinskom orkestru, a kroz njega je do sada prošlo preko 300 manje ili više aktivnih članova. Od početka folklornu skupinu Društva vrlo uspješno vodi i vježba prof. Nikola Beno, a mlađe skupine Branko Alilović-Ćago i Zdenko Pavlović.
Društvo je kroz proteklih 10 godina nastupalo u više mjesta i narodnih svečanosti u zemlji i inozemstvu. Premijerni nastup bio je u restoranu "Crioatia" u Studencima 24. svibnja 2002. Društvo je poslije toga redovito priređivalo kulturne priredbe u župi, nastupalo po Hercegovini, a gostovalo je, uz Republiku Hrvatsku, u Njemačkoj i Austriji, u programu Federalne i OBN televizije. Odlukom Skupštine od 24. ožujka 2003. Društvu se pripaja Mandolinski orkestar "Zlatno srce" koji u župi djeluje od 1994. god. Nastupili su više puta na tradicionalnom mandolinskom festivalu ''Mandolina Imota'' i na drugim mandolinskim festivalima u Hrvatskoj i BiH. Društvo je prigodom pete obljetnice djelovanja, zajedno s pjevačkom skupinom društva "Izvor" izdalo CD-e s prigodnim duhovnim i narodnim pjesmama Hercegovine.

HKUD Studenčica na Lijepom našom 2011. godine
HKUD Studenčica na Lijepom našom 2011. godine

U deset godina djelovanja Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo "Studenčica" imalo je preko 150 javnih nastupa, od kojih izdvajamo: Državna smotra Hrvatskoga izvornog folklora Vinkovačke jeseni, Divan je kićeni Srijem u Nijemcima, Županijskoj smotri u Vinjanima, gostovanje u Otočcu na smotri folklora Ličko-senjske županije, smotri folklora u Privlaci kod Vinkovaca, na Božićnom koncertu u Sarajevu, nastupi u Njemačkoj (Essen, Möers, Keln, Ludeuscheider, Biberach, Ehingen, Ulm), koncert u Beču na humanitarnoj hercegovačkoj večeri itd.
Od samog osnutka, desetu godinu zaredom, uoči blagdana Srca Isusova, zaštitnika svetišta i župe Studenci, HKUD "Studenčica" organizira smotru folklora na crkvenoj livadi, gdje nastupa desetak društava iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Pored društava iz Hercegovine, kao gosti nastupali su UŠ "Jan Lavoslav Bela" - Slovačka, KUD "Poculica" Letovanić - Sisak, KUD "Tamburica" - Lekenik, KUD "Orač" Demerje - Lučko-Zagreb, HKUD "Vinjani" - Imotski, KUD "Spačva" Donje Novo Selo - Nijemci, KUD "Matija Gubec" Ilača - Vukovar, KUD "Svi sveti" Muć - Svilaj, KUD "Luka Ilić" Oriovac - Slavonski Brod, KUD Viduševac - Glina, KUD Slavko Janković - Šiškovci, KUD Metković, HKUD "Ognjišta" - Žepče, HKUD "Kamešnica" - Livno, HKUD "Naši korijeni" - Bobanovo selo, HKUD "fra Petar Bakula" - Posušje, HKUD "fra Mijo Čuić" - Tomislavgrad, HKUD "Kreševo", HKUD "Brotnjo" - Čitluk, HKUD Prenj, HKUD Dubrave... Jednako tako, već četvrtu godinu zaredom, u pastoralnom župnom centru, u suradnji sa župnikom i Velikim župnim zborom organizira Božićni koncert za župljane, goste i prijatelje društva.