Župni zborovi

VRELO ŽIVOTA

Liturgijsko pjevanje u župi Studencima prisutno je od njezina osnutka, ali je prošlo različite faze, od jednostavnog pjevanja tradicionalnih pučkih liturgijskih popijevki koje je narod pjevao bez pratnje crkvenih glazbala, do današnjih crkvenih zborova koji njeguju zborno pjevanje uz pratnju glazbala i orkestara. Liturgijsko zborno pjevanje posebno je promicano u radu s djecom i mladima u povezanosti s vjeronaučnim radom.
Početak pjevanja nabožnih i liturgijskih popijevki veže se u božićnu pjesmu U se vrijeme godišta, korizmeni Gospin plač, pjevanje Litanija Svih Svetih uz blagoslov polja na grobljima te narodu posebno dragu liturgijsku pjesma Zdravo Tijelo Isusovo.
Premda nemamo točan datum dospijeća prvoga harmonija za sviranje u župi Studencima, njega je svakako nabavio don Jure Vrdoljak oko 1940. godine. Na njemu je dolaskom u župu 1942. svirao i vjernike podučavao pjevanju prvi kapelan don Petar Bulum. Čini se da su to počeci pučkoga pjevanja, odnosno učenja raznih liturgijskih i crkvenih pučkih popijevki, osobito Presvetom Sakramentu, Srcu Isusovu i Gospinih pjesama. Liturgijskom pjevanju u župi doprinijeli su i učitelji i učiteljice u školama jer su djeca u školi vježbala narodne i crkvene popijevke. Posebno nakon 1934. kada se u župi otvaraju dvije osnovne škole i većina djece počinje ići u školu.
Zborno višeglasno pjevanje u župi počinje dolaskom sestara Služavki maloga Isusa. One nakon vjeronauka počinju djecu uvježbavati crkvene pjesme, te subotom okupljaju manji i veći zbor djece i mladeži s kojima redovito vježbaju liturgijske pjesme. U tome se posebno istakla sestra Violeta Barišić koja je završila crkveni glazbeni institut. Pod Misom se tada dvoglasno pjeva "Glibotićeva Misa", Hrvatska Misa "Mariji, Majci Crkve" i "Pučka Misa" fra Ive Perana (1965.). Uvježbavaju se također višeglasne skladbe za mješoviti i za ženski zbor. Zbor također pjeva "VIII. Anđeosku misu" na latinskome i hrvatskome jeziku. Nabavljeno je i 30-ak pjesmarica Pjevajmo braćo kršćani, prema kojoj sestra Violeta sa zborom vježba liturgijske pjesme povezane s dijelovima svete Mise (ulazna, psalam, prikazanje, pričest), potom marijanske, adventske, korizme i druge prigodne pjesme kroz liturgijsku godinu. Ona je time udarila temelje liturgijskome pjevanju u župi i doprinijela je da mnoge liturgijske i crkvene pjesme uđu u dušu naroda, tako da se generacijama prenose i zdušno pjevaju.

 Don Damjan Raguž, po dolasku u župu 1993., zdušno je podupirao liturgijsko pučko i zborno pjevanje. Tada se u župnoj crkvi s djecom, mladima i odraslim počinje redovito vježbati troglasno i četveroglasno pjevanje. Župnik je također u sviranju podučavao nekoliko djevojčica u Stubici kako bi narod i u filijalnoj crkvi pjevao uz pratnju glazbala.

Članovi zbora su mladići i djevojke te oženjeni muškarci i udane žene. Tako trenutno Vrelo života broji 20-ak članova koji zdušno prate liturgijsko pjevanje u župi, gostuju u drugim župama na liturgijskom slavlju. Trenutni voditelj zbora je Marko Petković, a orguljaškom pratnjom potpomaže Ilija Penava.  

Veliki župni zbor i mandolinski orkestar, uz svete Mise i župne svetkovine, sudjelovao je na susretima zborova i drugim priredbama, što u župi što izvan župe. Nastupio je 2001. na susretu zborova u katedrali u Mostaru, u devetnici Marije Majke Crkve, zaštitnice katedrale i katedralne župe. Tada je otpjevao višeglasnu pjesmu Hvalite Gospoda, a mandolinski sastav izveo je pjesmu Na pijesku napisah. Prvi svečani koncertni nastup u novom župnom pastoralnom centru dogodio se na blagdan Svete obitelji 2008., na kojemu su, uz nazočnost generalnog konzula Republike Hrvatske i drugih uglednih gostiju, veliki zbor, HKUD "Studenčica", mandolinski orkestar i župne pjevačke skupine imali vrlo dojmljiv Božićni koncert. Veliki župni zbor nastavlja, pod vodstvom novoga župnika don Ive Šutala, tradiciju višeglasnoga i posebno četveroglasnoga pjevanja. Zbor je 2010. godine dobio ime "Vrelo života" te sada u crkvi i na svečanim uskrsnim i božićnim koncertima u župi i izvan nje doprinosi duhovnom i kulturnom životu župe.