Blagoslovljen bijeli križ u Studencima

2023-11-01

U Gornjim Studencima, na brdu Kličevac, održana je svečana sveta misa te ujedno i blagoslov novoizgrađenog križa. Ova iznimno važna svečanost okupila je zajednicu vjernika iz svih okolnih područja kako bi zajedno proslavili ovaj znakoviti trenutak. 

Ovaj križ od sada će ponosno stajati kao simbol vjere i duhovnog zajedništva. Kako smo doznali tijekom propovijedi, udruga je do sada uspješno financirala podizanje niza bijelih križeva, od Iloka, preko Molva u Podravini i Like, pa sve do Bosanske Posavine i Hercegovine. Po svemu sudeći, nastavlja se neprestano raditi na postavljanju novih križeva duž cesta i autoputova, čime se simbolički podiže duh vjere i zajedništva.

Don Ivan Perić također je naglasio važnost udruge "Planetarna Hrvatska" kao i njezinih tihih, samozatajnih i nesebičnih članova koji su neumorno radili kako bi ostvarili ovaj projekt. "Oni djeluju bez očekivanja zahvalnica, samo s ciljem da čine dobro. Aktualna kontakt osoba udruge je fra Šimun Šito Ćorić, koji je ujedno i pratio projekt od samih početaka. Oni žele po Hercegovini a i šire podići križ kao znak spasenja, jednostavno da se zna čiji smo", rekao je.

Križ na brdu Kličevac je istinski izvanredan. Njegova vidljivost proteže se cijelom Studenačkom dolinom, a vidljiv je i s autoputa na Bijači. Nevjerojatno je da njegova svjetlost doseže čak i do Vrgorca, u susjednoj Republici Hrvatskoj."Radosni smo da će križ stajati na visoravni jer biti će vidljiv ne samo iz cijele doline nego i najmanje 50 kilometara dalje. Križ je visok 20 metara. Samo križ na Humu kod Mostara, visok 33 metra, može se usporediti s njim u visini. Taj križ visok točno 33 metra, nosi duboko duhovno značenje kao simbol Isusove 33 godine ovozemaljskog života", dodao je.

Svrha postavljanja ovakvih križeva nije izazivanje nereda niti poticanje na bilo kakve provokacije. "Sjećam se da su u nekoliko navrata spominjali rušenje križa na Humu jer su ga smatrali provokacijom. Važno je naglasiti da križ na Kličevcu nije nikakva provokacija i nije postavljen s takvim ciljem", istaknuo je don Ivan Perić tijekom propovijedi.

U sam zalazak sunca, u 17 sati stotinjak mještana okupilo se kako bi zajedno proslavili svetu misu i blagoslovili novoizgrađeni križ. Nakon svečane ceremonije uslijedila je mala proslava u pastoralnom centru.

Preuzeto sa: www.ljportal.com